Trivselvärme sänker elnotan

Med en braskamin i huset ökar mysfaktorn och du sänker elräkningen

trivselvarme.jpg

Med en braskamin i huset ökar mysfaktorn samtidigt som du kan sänka elnotan. Vill du värma hela huset med brasvärme ska du satsa på en kakelugn.

Eldstäder brukar delas in i två olika huvudtyper, braskaminer och tyngre eldstäder som kakelugnar och täljstenskaminer. De två kategorierna fyller olika behov och därför är det viktigt att du tänker igenom hur du vill använda eldstaden innan du gör själva inköpet. Är syftet i första hand att värma upp huset eller ska eldstaden mest användas för att skapa trivsel på fredagskvällarna? Braskaminer ger i regel en högre effekt under kortare tid och skapar trivsel under mörka vinterkvällar, medan de tyngre spisarna ger en lägre och jämnare effekt under lång tid. De senare är alltså bättre om man vill använda eldstaden för permanent uppvärmning.

Bra komplement

En kakelugn kan i princip värma upp ett helt hus, men används oftast som ett komplement till andra värmekällor. Eldar man flitigt kan man mycket väl halvera sina energikostnader, men då krävs det att man köper ved i större volymer och inte handlar vedsäckar på bensinmacken. Dagens eldstäder är betydligt mer energieffektiva än de som tillverkades för bara 10-15 år sedan. Verkningsgraden för en modern braskamin ligger på 70-80 procent, det vill säga så mycket av energin som stoppas in kommer ut i form av värme. Det kan man jämföra med en traditionell öppen spis, som har en verkningsgrad på kanske fem procent eller i värsta fall ger en negativ effekt.

VISSTE DU ATT...

…ca 1 miljon villaägare i Sverige redan har installerat braskamin

…78 % upplever lycka när de eldar i sin braskaminen

…88 % förknippar braskaminer med värme och 81 % med mysigt

…75 % vill ha braskamin, om de inte redan har det

…94 % tänder en brasa när det är kallt

…54 % av kvinnorna läser framför braskaminen, men endast 41 % av männen

Foto: Contura