en smart förvaring

Med enkla medel skapar du massor av förvaring bakom en vägg…

garderob.jpg

Förvaring kan man aldrig få tillräckligt mycket av. Med en hel vägg av hyllor och några skjutdörrar skapar du ett utrymme som försvinner och där du kan ha kläder, skor, spel, leksaker eller annat du vill förvara i hemmet.

Ingenting slår känslan av att komma hem när allt är i ordning och varje sak har sin plats. Det ger dig lugn och ro att njuta av livet med dina nära och kära.

Skapa ett utrymme 
Brist på förvaringsytor för saker som man egentligen vill ha nära till hands tvingar många att ställa ut kläder, skor, leksaker, spel och annat i garage, friggebodar, källare eller andra utrymmen. Här samlas saker på hög och blir förstörda av fukt, kyla eller skadedjur. Ett annat dåligt alternativ är att förvara sina ägodelar utanför det egna hemmet, till exempel hos släktingar, vänner eller i hyrda förråd. Där blir de ofta stående år efter år utan att man har någon egentlig nytta av dem. Med en smart förvaringslösning i ditt hem kan du istället skapa ett utrymme som är både trivsamt och funktionellt.

Skjutdörrar tar ingen plats
Genom att korta av ett rum några decimeter kan du få en smart förvaring som försvinner in i väggen. Elfa har i mer än 65 år utvecklat, producerat och levererat förvaringslösningar för svenska hem och de har alla möjliga lösningar för bland annat hyllsystem och skjutdörrar. Elfas skjutdörrar kan tillverkas i den storlek du vill ha dem och de sparar plats jämfört med vanliga dörrar. Om det är trångt i hallen, sovrummet, tvättstugan eller vardagsrummet är det inte så praktiskt med utåtgående dörrar på förvaringen. De kräver ju en hel del plats för att öppnas, till skillnad mot skjutdörrar.

Undvik hål i golvet
Skjutdörrarna glider lätt fram och tillbaka på en aluminiumskena som sätts fast med dubbelhäftande tejp på golvet. Det är mycket bättre än att skruva fast skenan eftersom man inte vill skada golvet om man någon gång i framtiden vill ta bort skjutdörrarna. Dessutom ska man inte skruva i ett golv om det har värmeslingor eftersom det är stor risk att man förstör en slinga.

En klassisk förvaringslösning
Självklart ska du också ha praktisk inredning i din förvaring. Sparringskenan och sparringkonsolen från Elfa är välkända begrepp inom förvaring sedan många år tillbaka. Den klassiska förvaringslösningen kan flexibelt anpassas till vad som ska förvaras så du får ett utrymme som är precis så stort som du vill ha det. En perfekt lösning för såväl små som svårinredda utrymmen. I Elfas sortiment finns ett i det närmaste oändligt sortiment av förvaringsprodukter till hyll- och backsystem samt måttanpassade skjutdörrar.

Text: Ingvar Larsson

TIPS FÖR SMARTARE FÖRVARING HEMMA

1. Fundera på om du verkligen behöver allt du har i dina garderober och förråd. Se om det finns saker som kan kastas eller skänkas.
2. Utgångsläget är det tillgängliga utrymme du har. Mät bredd, höjd och djup. Därefter kan du börja planera din förvaring.
3. Är det en garderob som ska planeras så placera kläderna som du bär dem på kroppen. Det kommer att kännas naturligt att leta så.
4. Hyllplanen bör inte vara för djupa. Det blir lätt oordning, saker göms och är svåra att nå. Mindre djupa hyllor som placeras tätare gör att du får plats med mer saker och det blir lättare att sortera och hålla ordning.
5. Få upp sakerna från golvet. Ju mer golv du ser ju mer ordning! Och det blir lättare att städa och behålla ordningen.

Källa: Christine Dahlman, Förvaringsexpert, ELFA