nytt kök med nya luckor

Ett snabbt, enkelt och billigt sätt att få ett nytt kök är att byta skåpluckor, lådfronter och arbetsbänkar.

Rektangel dubbel antik vit.jpg

När man ska skaffa ett nytt kök lönar det sig ofta att bara byta ut köksluckor, lådfronter och arbetsbänkar. 

– Det är både billigare och går betydligt snabbare än att bygga om hela köket. Oftast är det inget fel på skåpsstommarna och då är det dumt att byta ut dem. Det blir extrakostnader för både material och arbete, säger Claes Andersson på Sörmlandskök, som specialiserat sig på att måttanpassa helt nya luckor efter befintliga stommar.

ÄNDRA PLANLÖSNINGEN

Enligt Claes Andersson behöver det inte ta mer än en dag att få det nya köket monterat på plats.

– När en kund ringer oss åker vi hem till kunden, där vi visar olika modeller och visar vad man kan byta ut. Exempelvis kan man byta ut så att man får nya rullådor istället för luckor på bänkskåpen. Man kan även ändra kökets planlösning. När man är överens tar det 2-4 veckors tillverkning sedan kommer snickaren och monterar köket på en halvdag. 

VANLIGA MATERIAL

Skåpluckor tillverkas vanligtvis av MDF-skivor eller trä. MDF-skivan har en tätstruktur som gör den både hård och tålig. Därför används MDF-skivor på alla lackade luckor, även profilerade luckor. Träluckor kan bestå av en ram och fyllning av trä. 

Luckorna kan vara målade, klarlackade eller laserade. De kan också vara försedda med någon typ av ytskikt, till exempel melamin, laminat, träfanér, plast, metall eller en folie av papper. Ytskikt av olika konstmaterial kan vara både mer eller mindre slitstarka än trä, beroende på hur träet är ytbehandlat. En nackdel med konstmaterial är att skador syns väl och är svåra eller omöjliga att reparera.  Vissa kanter är särskilt utsatta för törnar eller fukt. Det är vanligt att plastlister lossnar. Kanter av trä håller bättre. 

ROSTFRI KLASSIKER

Diskbänkarna i ett kök ska klara påfrestningar som vatten, värme, färgande ämnen, nötning och repning – ofta i kombination. De ska också vara lätta att hålla rena och tåla nötning utan att bli fula. Den rostfria diskbänken har länge varit vanligast, för att den är hygienisk och lätt att sköta. Rostfri plåt är ett bra material, men kan bli repigt efter en viss tids användning. Väljer man en mattborstad syns inte repor lika tydligt och man undviker reflexer. 

BÄNKSKIVOR

Laminat är ett vanligt bänkmaterial, som har fördelen att den inte nöts ned. Träbänkar av limmade lameller är behagliga att arbeta på. De flesta träslag åldras vackert även när de utsätts för nötning. Ytan ska behandlas med paraffinolja eller vax enligt tillverkarens skötselråd. 

Natursten, klinker och kakel är vackra material för bänkskivor, men den hårda ytan gör att man måste vara extra försiktig när man hanterar glas och porslin.         

Klicka här för att boka ett kostnadsfritt hembesök!