renovera kök och bad

Börja med att planera projektet i tid och ha goda tidsmarginaler.

Foto: Duravit

Foto: Duravit

Det är både roligt och ibland nödvändigt att renovera kök och badrum. Många gånger är det stora investeringar det rör sig om. Då är det viktigt att arbetet blir rätt gjort och att resultatet blir som du har tänkt dig.

Börja med att planera projektet i tid och ha goda tidsmarginaler. Sätt dig ner i lugn och ro och fundera över vilka behov du har i ditt boende och vilka förändringar du vill göra. Lägg även upp en budget för projektet och se till att redan nu ha marginaler för oförutsedda utgifter som ändringar och tilläggsarbeten.

Ett genomtänkt underlag
När du anlitar hantverkare är det viktigt att du kan beskriva hur du vill se slutresultatet. Gör en beskrivning över alla moment som ska göras och skriv ned vilka material och färger som ska användas vid renoveringen. Ta också fram ritningar, skisser, tidningsurklipp, foton, materialprover eller annat som kan beskriva hur du ser slutresultatet. Prata med hantverkaren och vå ga lita på hans eller hennes yrkeskunskap. Diskutera olika lösningar för materialval och konstruktioner och fråga hur hantverkaren själv skulle ha gjort.

Ta in flera offerter 
Många hittar sin hantverkare genom rekommendationer från vänner och familj. Det kan kännas tryggt att veta att nå gonannan är nöjd. Oavsett hur du hittar din hantverkare bör du alltid vända dig till flera och be om skriftliga offerter. Det ger dig en chans att jämföra priser och vad du får för pengarna. Avtalet med hantverkare ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar.

KÄLLA: KONSUMENTVERKET