Planera din trädgård

När du planerar trädgården ska du utgå från dina egna behov och låta fantasin flöda.

Planera_trädgården.jpg

Nu vaknar trädgården till liv och vi inspireras av lusten att forma husets vackraste rum. En trädgård kan se ut på många sätt och en stor del av nöjet är att planera hur den ska bli.

Att skapa en trädgård är något som kan ta tid, men det lönar sig att skynda långsamt. Oavsett om du har köpt en ny hustomt, eller har en trädgård som behöver restaureras, så är det bra att tänka igenom hur du tänker använda den och hur mycket tid det tar. 

ANPASSA TRÄDGÅRDEN

När du planerar trädgården ska du utgå från dina egna behov och låta fantasin flöda. Hämta inspiration från andra trädgårdar och planera din egen efter dina förutsättningar och önskemål. Planeringen är en stor del av glädjen med en trädgård. Titta på hur ytorna ska användas och anpassa trädgården efter er som bor i huset. Har ni barn som behöver platser att leka på? Vill ni ha insynsskydd, odlingar, vatten, belysning? Ta också hänsyn till huset och omgivningen. Ska trädgården vara romantisk, funktionell, lummig eller minimalistisk? Vill ni ha ett grönsaksland, en damm eller ett poolområde? Vill ni ha humlor och fjärilar? 

SKAPA MED STEN

Titta också på alla hårda ytor, som gångar, murar och stensättningar. Sten är ett fantastiskt material som förstärker trädgårdens karaktär. Marksten på uppfarten, uteplatser och trädgårdsgångar håller dessutom bra mot slitage, blir vackrare med åren och är lättskötta ytor. Sten är också det bästa material för nivåskillnader och avskärmningar i trädgården, som trappor och murar. 

GÖR EN GROV PLAN

Börja med att göra en grovplan över trädgårdens ytor och rita in var du vill ha insynsskydd, häck, mur, plantering, uteplats och trädgårdsgångar. Därefter kan du göra en detaljerad skiss där det framgår vilka stenmaterial och växter som ska användas.

LÅT TIDEN MOGNA

Om du planerar dina inköp till trädgården minimerar du risken för felaktiga spontanköp. Skriv därför ner dina trädgårdsplaner i en dagbok, där du också kan anteckna vad som händer med trädgården under hela säsongen. Fotografera lite för minnet och anteckna månad för månad.            

ANLITA EN TRÄDGÅRDSDESIGNER

Om du känner dig osäker på vad du kan åstadkomma med din trädgård kan du anlita en trädgårdsdesigner. De kan hjälper dig att planera din nya trädgård eller förbättra den befintliga. En trådgårdsdesigner kan ge konkreta skötselråd, hjälpa dig med växtval, inventera befintliga växter och göra detaljerade ritningar till förslag och idéskisser för hela trädgården eller för utvalda delar.

GESTALTAR TRÄDGÅRDEN

Har du en dröm eller idé som du vill få hjälp med att förverkliga kan du boka tid med en trädgårdsdesigner för konsultation, utformning och design av din trädgård. Det kan exempelvis vara en gammal trädgård som du vill ha mer spännande och lättskött, men det kan också handla om att planera din trädgård från grunden. 

DESIGNRITNING

Arbete  inleds med ett hembesök då trädgårdsdesignern lyssnar på dina önskemål, tittar på trädgårdens förutsättningar, mäter upp och inventerar platsen. Det ligger till grund för den färdiga designritningen som bl.a. innefattar växt- och materialförslag. Sedan kan du välja att antingen själv utföra arbetet med plantering och anläggning, eller att leja bort arbetet till en entreprenör. Man ska inte ha för bråttom utan låta sin trädgård växa fram. Låt tiden mogna och se vad du behöver och vad du själv tycker om. Tänk på att en trädgård inte bara ska vara vacker den ska också förmedla minnen, känslor och dofter.