fixa till entrén i höst

Ge dig själv och dina besökare ett varmt välkomnande.

Bollkryss, alunrot, höstljung, cyklamen och prydnadskål är vackra växter att ha vid entrén på hösten.

Bollkryss, alunrot, höstljung, cyklamen och prydnadskål är vackra växter att ha vid entrén på hösten.

När hösten har kommit är det dags att liva upp planteringarna utanför entrén och ge både dig själv och dina besökare ett varmt välkomnande. Få saker gör att ditt hem känns lika välkomnande som växter.

När du planterar växter på hösten ska de planteras så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom låga temperaturer och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg. Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs.

Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte. Använd gärna lite oväntade planteringskärl. Gamla trälådor eller zinkbaljor från loppisen är både fina och lätta att flytta. Planteringskärl i betong ställs med fördel på plats innan de planteras och vattnas, annars blir de väldigt tunga. Det är också fint att skapa en liten grupp av växter i olika krukor och kärl. Botanisera i förrådet och använd det du har hemma! Några pumpor, äpplen eller andra frukter och en ljuslykta intill sätter pricken över i:et.

Tips på växter 

Bollkryss är en formstark växt i många färger. En matta runt bollkryssen med t.ex. murgröna eller alunrot är fint.

Prydnadsgräs är som allra vackrast på hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. Ett måste i någon av höstkrukorna!

Alunrot är en användbara växt för höstplanteringar eftersom den har så vackra och levande bladverk.

Höstljung blommar i rosa, vita eller purpurfärgade nyanser. Klarar ett par minusgrader och passar utmärkt att samplantera i höstarrangemang.

Cyklamen trivs bäst i svala temperaturer och finns i en mängd olika former och storlekar, och i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt.

Prydnadskål är läckra, tåliga, formstarka och lätta att kombinera. Finns i olika nyanser av grönt, vitt och purpur och passar utmärkt att samplanera med till exempel cyklamen, prydnadsgräs och ljung.

Text: Lisa Nilsson

Foto: Blomsterfrämjandet