planera ditt nya badrum

Här får du tips om vad du ska tänka på när du ska renovera badrummet.

Badrum_100ph.jpg

Vi inreder våra badrum som aldrig förr, men en badrumsrenovering är ett stort projekt som kräver en del planering. Att renovera badrummet är en utmaning för de flesta men det är samtidigt den åtgärd som ger huset den största värdeökningen. Innan du startar är det viktigt att du planerar hela projektet. Då undviker du många problem och chansen för ett riktigt lyckat slutresultat ökar.

PLANERING

Starta med att tänka igenom om du ska genomföra en större renovering som att flytta badrummet till en ny plats, ändra storlek och inredning eller en mindre renovering till lägre kostnad och utan att ändra planlösningen på badrummet.

RITA UPP RUMMET

När du bestämt dig för omfattningen av renoveringen kan du rita upp hela rummets form på millimeterpapper och låta 2,5 cm motsvara en meter. Markera in allt som är svårt att flytta, dvs. dörrar, fönster och nischer.

Placera sedan in alla badrumsmöbler du vill få plats med, och flytta runt dem tills du känner dig nöjd.

EN BRA UTFORMNING

Det är inte självklart att badkaret ska stå mot den längsta väggen. Ett litet, kortare badkar passar kanske vid kortväggen istället, så har du plötsligt mer golvyta till övers. Andra bra ställen att sätta in badkar är mot en vägg med fönster eller vid ett snedtak där man ändå inte kan stå.

Tänk på att väggar och fönster faktiskt kan flyttas om man behöver det för att få en bättre plan. Om dörren sitter i hörnet av badrummet har du mer väggutrymme att sätta inredningen vid.

EN HELHETSLÖSNING

En smidig variant på badrumsinredning är att göra inbyggda enheter där allt sanitetsporslin och alla förvaringsutrymmen byggs ihop till en sammanhållen inredning. Måttbeställda enheter från golv till tak är riktigt snyggt och sobert – även om det är relativt dyrt.

En annan möjlighet är att bygga skåp kring varje del. Särskilt tvättställ passar ju utmärkt att bygga ett skåp omkring där man kan förvara allt möjligt bakom stängda dörrar.

Om det finns någon nisch eller alkov som kan utnyttjas så gör det. Ett handfat kan placeras in i en nisch och i utrymmet ovanför kan man sätta in ett antal hyllor där man lägger handdukar eller toalettsaker.

SKILJEVÄGGAR

Om du tänker dig att avskärma badrummet för att kunna vara ostörd är det viktigt att fundera igenom var avskärmningarna ska sättas upp, gärna redan på planeringsstadiet. En dusch eller toalett kan till exempel sättas längst in i badrummet, med en skiljevägg framför för att skärma av.

PROFESSIONEL HJÄLP

En del av renoveringsarbetena kan du göra själv om du är van att utföra byggarbeten hemma, men känner du dig minsta tveksam ska du anlita professionell hjälp eftersom det annars kan bli kostsamt. Det är inte ovanligt att det blir vattenskador i samband med felaktigt utförda badrumsarbeten. Vattenskador i svenska hem kostar sammanlagt fem miljarder kronor om året och den största andelen fuktskador hittar man i bad- och duschutrymmen

FÖLJ REGLERNA

Det är viktigt att följa Boverkets byggregler så att badrummet står emot vatten och fukt. Det krävs vattentätt skikt på golv och väggar som utsätts för vatten. Byt ut gamla våtrumsmattor, golvbrunnar och andra detaljer som åldrats.

Fuktig luft ska snabbt kunna ventileras ut. Det bör därför finnas en fungerande och tillräckligt effektiv ventilation i badrummet för att våta ytor snabbt ska torka. Effektiv uppvärmning hjälper även till att torka konstruktionerna.

En rekommendation är att badrummet förses med golvvärme som kopplas till värmesystemet men som också kan användas separat. Värmegolv har en hög trivsel och komforthöjande faktor.