hemmets viktigaste rum

Tänk igenom och planera noggrant innan du börjar renovera köket.

Foto: Ballingslöv

Foto: Ballingslöv

Köket är onekligen ett viktigt rum för söndagsfrukostar, fredagsmys, läxläsning, tända ljus och goda middagar. Det är därför extra viktigt att tänka i genom, planera och inreda noggrant innan man börjar renovera eller köpa ny utrustning.

När köket är välplanerat kan man röra sig obehindrat i logisk ordning och arbeta bekvämt, säkert och effektivt. Man kan också integrera många olika tillbehör och utrustningsdetaljer utan att gränsen till resten av hemmet märks. Hemligheten är att planera noga och ta hänsyn till alla behov man har i sin nuvarande situation, liksom att förbereda för flexibilitet i framtiden.

Bästa möjliga resultat
Grunden i god planering är alltid densamma. Det spelar ingen roll om du vill förändra hela köket och börja från början med inredning, nya hushållsmaskiner, nytt golv, nya arbetsytor osv., eller om du bara vill modernisera eller fräscha upp köket. I båda fallen kommer det att kosta pengar och i båda fallen måste man planera om man skall få bästa möjliga resultat. För att komma fram till hur man verkligen vill ha det skall man gå igenom alla alternativ och ta med både utrymmen, funktion och budget i beräkningarna.

Planerade beslut
Du tar kanske hjälp från en arkitekt eller köksinredare, men du måste ändå vara helt klar över hur du vill använda ditt kök och vilken stil du tycker bäst om. Därför är det absolut nödvändigt att tänka igenom och förbereda sig ordentligt. Det betyder inte att man inte skall följa sina kreativa infall, men överilade beslut leder ofta till dyra misstag. En snygg plan ger så småningom ett vackert kök, skräddarsytt för ditt sätt att fungera. Det blir också ekonomiskt, eftersom du kan lägga pengarna där de är mest effektiva. Tänk över alternativen – det ger utdelning under lång tid i form av ett snyggt och praktiskt kök.

Ökar husets värde
Ett bra kök står ofta högst upp på önskelistan när man skall köpa ett hus, åtminstone efter variablerna område och pris, När man gör om köket skapar man så gott som alltid mervärde till en fastighet, större än vad någon annan renovering eller ombyggnad kan ge. Vill du sälja huset är det alltid lättare om köket är nygjort. Men visst, det är viktigt att jämföra renoveringskostnaderna med det högre pris man kan förvänta sig att få ut vid en eventuell försäljning. Om du räknar med att flytta relativt snart bör du noga tänka igenom vad det kostar dig. Även om ett fräscht kök gör att hemmet ökar i värde, är det sällan som värdeökningen blir lika stor som kostnaden för att göra om köket. Man måste också sätta utgifterna i relation till fastighetens värde. Det är inte troligt att du får igen pengarna om du bygger in ett lyxigt, överdådigt kök i ett anspråkslöst litet radhus.

Förändra i harmoni
Det viktigaste är att du väljer ett kök som du kommer att trivas med. Ändå är det klokt att förändra i harmoni med vad som är modernt, med tanke på att köket är ett så starkt försäljningsargument. Efterträdarna kanske inte är lika förtjusta i ett illrosa kök som du, även om det är lätt att måla om. En neutral färgskala och klassiska skåp är att föredra framför excentriska apparater och högteknologisk utrustning. Köket skall helst inte planeras med så stor personlighet att det är omöjligt för någon an-nan att använda det. Om du bor i ett äldre hus är det bäst att försöka behålla husets karaktär och även detaljer i den ursprungliga stilen som är kvar; kanske glasskåp i original, gamla ramar och arbetsbänkar av trä. De visar sig ofta bli både ekonomiska och estetiska tillgångar.