trädgården höjer husets värde

Inför en visning är det extra viktigt att ha trädgården i fint skick.

En fin och välskött trädgård bidrar till ett positivt helhetsintryck och höjer värdet på bostaden.

En fin och välskött trädgård bidrar till ett positivt helhetsintryck och höjer värdet på bostaden.

Villans värde stiger om trädgården är i fint skick enligt en färsk undersökning från Nordea. Samtidigt ger trädgården ständigt dåligt samvete.

Inför en husförsäljning lägger många säljare både tid och pengar på att göra bostaden – och inte minst trädgården – attraktiv för köparna. Trädgården har stor betydelse, visar en färsk undersökning från Nordea. Hälften uppger att de mår bra och kopplar av när de jobbar i sin trädgård. Och nära fyra av tio tror att bostadens värde stiger om uteplatsen är i gott skick.
– Inför en försäljning blir det extra viktigt att visa upp en fin och välskött trädgård som bidrar till ett positivt helhetsintryck och höjer värdet på bostaden. Kom därför ihåg att räkna med extra utgifter, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea.

Koppla av och må bra 

De som lägger allra mest pengar på trädgården är barnfamiljerna. De kommer att spendera i snitt nära 6000 kronor på blommor, plantor, trädgårdsmöbler, grillar och liknande i år, jämfört med snittet på 4500 kronor. Samtidigt är det hela sex av tio barnfamiljer som säger sig koppla av och må bra i sin trädgård. Men uteplatserna ger också upphov till en del ångest, visar Nordeas undersökning. Närmare 30 procent upplever att trädgården inte är tillräckligt fin. Drygt en av tio säger också att trädgården ger ständigt dåligt samvete. Och bland skåningar, hallänningar och Blekingebor är den känslan extra utspridd – hela 22 procent upplever detta i den gruppen.
– Bestäm var du vill lägga ribban för hur fin trädgården ska vara utan att känna dåligt samvete, tipsar Ingela.

Måla om utemöblerna 

Många plågas också av att det kostar för mycket att få sin drömträdgård. Nästan en fjärdedel tycker att det är för dyrt med trädgårdsmöbler och grillar, och 16 procent anser att det kostar för mycket med blommor och plantor. Rådet är att sätta ett tak för hur mycket trädgården får kosta.
– Vem har inte dragits med i drömmen om den vackra och trivsamma trädgården och också lagt ner för mycket pengar för att nå dit. Ett tips är att satsa på en hållbar trädgård med blommor och växter som återkommer år efter år. Snygga till de gamla möblerna med lite färg och nya dynor istället för att köpa nytt, säger Ingela Gabrielsson.

Text: Lisa Nilsson Foto: Benders