mysfaktor på köpet

Braskaminer är ett effektivt komplement till husets uppvärmingssystem.

Mysfaktor.jpg

En braskamin är ett effektivt komplement till villans ordinarie värmesystem och kan göra en markant skillnad på elräkningen. Mysfaktorn får man på köpet.

I takt med ökande elpriser har många villaägare upptäckt fördelarna med braskaminer och kakelugnar. Genom att använda eldstaden som ett komplement till husets värmesystem kan man minska elförbrukningen avsevärt. Förutom att en braskamin eller kakelugn kan ge betydligt lägre elräkning, så ökar trivseln med eld i huset. Dessutom kan det kännas tryggt med en kamin som komplement till den ordinarie värmekällan vid strömavbrott.

Elda rätt 

För att få maximal värmeutväxling från eldstaden bör man elda med torr ved som inte är för kall. Lägg inte i för mycket ved och se till att brasan får lagom mycket syre. En kamin eller kakelugn som är rätt eldad behåller värmen i flera timmar efter att elden har slocknat. För att värmen ska kunna spridas till husets alla delar krävs öppen planlösning och öppna passager. 

Att tänka på

Med braskaminen följer eldningsinstruktioner där det bland annat står hur mycket ved braskaminen klarar av. Saknar du anvisning ska du för säkerhetsskull inte elda med mer än 1,5 kilo ved per timme. Fyller du på för mycket ved så kommer temperaturen i skorstenen att öka drastiskt och det kan leda till överhettning. En annan bra regel är att låta braskaminen vila lika länge som du har eldat. Tänkt på att skorstensfejarmästare ska kontaktas före installation.

Foto: Contura