rätt ventilation skyddar mot fukt

Anpassa husets ventilation så undviker du fuktskador och får en friskare atmosfär i hela huset.

ventilation.jpg

Planerar du att renovera eller göra om i badrummet? Tänk då också på att anpassa ventilationen. Ett fungerande luftflöde skyddar inte bara mot fuktskador utan ger en friskare atmosfär i hela huset.

Svartmögel mellan kakelplattorna, kondens på toalettcisternen eller om det tar lång tid för imman på spegeln att försvinna är tydliga tecken på att ventilationen i badrummet behöver förbättras.
– När man pratar badrum och renoveringar framkommer det sällan hur viktigt det är med en väl fungerande ventilation, konstaterar Per  Ek, försäljningsansvarig på Fresh Ventilation. Med ett väl ventilerat badrum minskar riskerna för fukt- och mögelskador. Både huset och de som bor där mår bättre.

Att inte anpassa ventilationskanalerna när man gör om i badrummet är ett vanligt misstag.
– Man flyttar till exempel duschen men inte frånluftkanalen, förklarar Per. För bästa effekt ska frånluftventilen sitta ovanför duschen där den fuktigaste luften finns. Tilluft- och frånluftkanaler ska heller inte sitta för nära varandra, då cirkulerar inte luften och man tappar flödet. Det är viktigt att fläkten är rätt justerad för att få optimal effekt.
– Luften in till badrummet , överluften, är också lätt att glömma bort. Ventilationen ska fungera även om badrumsdörren är stängd. Detta löser man enkelt genom ett galler i nederkant av dörrbladet eller en glipa under dörren.
För bästa resultat ska man välja en badrumsfläkt med fuktstyrning. Då känner fläkten själv av när den ska starta och sedan går den till det är torrt.

Testa luftflödet
Man kan enkelt testa luftflödet genom att hålla en bit papper mot luftventilen i badrummet. Det ska sugas fast även när dörren är stängd. Lita på dina sinnen. Det ska inte kännas fuktigt eller lukta instängt. Känner du att ventilatio-nen är dålig, börja med att ta reda på vilket ventilationsystem som finns i ditt hus.