bli energismart

Med små förändringar kan du spara energi och tjäna pengar.

termostat_100.jpg

Den kilowattimme du inte använder är alltid den billigaste. Du som bor i villa kan se över ditt hem och ofta åstadkomma många små förändringar som ger dig en lägre energianvändning. På så vis får du mer pengar kvar i plånboken och bidrar dessutom till en bättre miljö!

Det första och det enklaste tipset för att spara energi är att sänka inomhustemperaturen. En minskning med en grad ger fem procents energibesparing. För ett småhus som förbrukar 15 000 kilowattimmar per år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kilowattimmar per år, vilket för närvarande motsvarar cirka 1000 kronor per år.

Livstil och beteende 

Glöm inte att mycket av energiförbrukningen beror på hur familjens livsstil ser ut. Det går att halvera vattenanvändningen genom att installera snålspolande munstycken i kranar och duschar. Att ta för vana att släcka ljuset när man lämnar ett rum och att inte låta apparater stå på stand-by i onödan är andra sätt att spara energi. När du tvättar och diskar bör du fylla maskinen helt för lägsta energiförbrukning. En vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten.

Energitjuvar

Kyl, frys och andra vitvaror som är av äldre modell är riktiga energitjuvar. Välj energisnåla modeller när det är dags att byta och håll nere energiförbrukningen med rätt temperatur (+5 grader i kylen och -18 i frysen). Glöm inte att damma av dem på baksidan. Golvvärme och handdukstork i badrummet är andra stora bovar, så använd en timer eller stäng av när de inte används. Tänk också på att fönster kan läcka värme under kalla molnfria nätter. Ett enkelt knep för att spara energi är att dra ner persienner och dra för gardiner för att minska utstrålningen av värme. Undersök dina termostater. En dåligt fungerande termostat kan leda till att rummet blir alltför varmt och energianvändningen onödigt hög.

Tvättmaskinen

När du ska köpa en ny tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp – titta efter energimärkningen och jämför hur mycket el de olika modellerna drar. Energiklass A har den lägsta energiförbrukningen. Torktumlare drar i regel mindre el än ett torkskåp. Tänk på att det kan löna sig i längden att köpa en produkt med bra energiklassning, även om den är dyrare i inköp.

Energieffektiva fönster

Fönster är en stor energitjuv och därför lönar det sig ofta att byta till nya energieffektiva fönster. Om ditt hus ventileras med självdrag, är det viktigt att luften kan komma in genom friskluftsventiler och fönsterspringor. Det får alltså inte bli för tätt för då riskerar du att få problem med dålig inomhusmiljö och fuktskador.

Lägre energiförbrukning

Med energieffektiva fönster kan du minska värmeförlusten med hela två tredjedelar. Dessa fönster har två eller tre oskiljbara glas som bildar en isolerruta. Mellanrummet i rutan är lufttätt och ofta fyllt med ädelgasen argon som förbättrar fönstrets förmåga att isolera. Eftersom de nya fönstren minskar behovet av uppvärmning kan du välja ett billigare uppvärmningssystem eller stänga av några element eller turboslingor i golvvärmen. Nya fönster skyddar också bättre mot buller och förbättrar inomhusmiljön. Väljer du fönster helt eller delvis i aluminium får du dessutom nästan underhållsfria fönster, eftersom du slipper skrapa och måla dem.

Text: Lisa Nilsson

Källa: Energimyndigheten