Ge ditt trägolv ett nytt liv

Ett gammalt trägolv kan vara otroligt vackert, men det behöver underhållas och renoveras med jämna mellanrum.

Golvslipning.jpg

Ett trägolv får med tiden sprickor, repor och blir missfärgat. Men om man slipar det och gör en ny ytbehandling blir det vackert igen. 

NY YTBEHANDLING

Hur ofta man behöver slipa ett golv beror på vilken typ av golv det är, vilket ytskikt det har och hur mycket slitage det utsätts för. Är det ett mjukare träslag behöver man slipa golvet med tätare intervaller. Man bör framförallt slipa ett trägolv om det är slitet eller skadat, men med oljade och vaxade golv räcker det ibland med att bara underhålla det.

INREDNINGSTREND

Många väljer idag att olja eller hårdvaxolja golvet efter en slipning eftersom det passar in i dagens inredningstrender, men det finns många olika ytbehandlingar för trägolv. De vanligaste ytbehandlingarna är lack, olja eller hårdvaxolja naturell. Sedan kommer olja och vax som är lätt pigmenterad, eller med mycket pigment som till exempel Osmo Kreativ Snö, som ger golvet en vitare ton. Man kan också välja lut naturell eller med pigment. Trälut ska alltid slutbehandlas med olja, hårdvaxolja eller träsåpa.

REKOMMENDERAR 2-KOMPONENT

Det är svårt att säga vilken behandling som är bäst, för det handlar ju mycket om tycke och smak. Ska man lacka golvet är 2-komponentlack ett bra alternativ. Det passar både privat och offentlig miljö, när man inte vill tänka på underhåll. Hårdvaxolja är också bra, men den kräver underhåll med jämna mellanrum. Första underhållet görs ungefär ett år efter första behandlingen och det är viktigt för att golvet ska få ett fullgott skydd. Först ska den rengöras, eller poleras, sedan kompletteras med ett nytt ytskikt.

SKILLNAD PÅ TÅLIGHET

När man väljer mellan ett oljat eller ett hårdvaxoljat golv finns det några saker att tänka på. Ett oljat golv får en mjuk, vänlig yta där oljan väl framhäver golvets ådring. Ett oljevaxat golv får samma effekt, men vaxet i träporerna gör att golvet inte behöver underhållas lika ofta. Det är också skillnad på tåligheten. Ett oljat golv är relativt starkt och tåligt, men ett hårdvaxoljat är starkare, tåligare och mer resistent mot exempelvis sand, vatten, vin och kaffe. Oavsett om man väljer olja eller hårdvaxolja kan man välja mellan naturell eller olika pigment som förändrar golvets färgton. Man kan också välja att blanda olika pigment för att få en speciell färgton.

DAMMFRI SLIPNING

När man ska få golvet slipat behöver man inte längre oroa sig för att få hela huset fullt av damm. Idag har de flesta firmor som slipar golv dammfria maskiner. 

Priset för att få ett golv slipat och ytbehandlat kan variera mellan olika företag men välj ett företag med bra referenser. När du renoverar golvet kan du använda ROT-avdraget och dra av halva kostnaden för jobbet, vilket motsvarar ungefär 35 procent av totalkostnaden.   

SKÖT OM DITT TRÄGOLV

Dammsug eller torrmoppa dina trägolv regelbundet så du får bort synlig smuts. Vid behov kan du även fukttorka med hårt urvridna trasor eller moppar. Använd sparsamt med vatten och kemikalier samt tillsätt gärna en återfettande golvsåpa. Ta bort fläckar innan de hinner torka in och skaffa en riktigt effektiv dörrmatta!