rusta dig för ett strömavbrott

förbered dig så gott det går innan elavbrottet är ett faktum

Har du en eldstad har du en fördel, men se till att den är besiktigad och att du har ved hemma.

Har du en eldstad har du en fördel, men se till att den är besiktigad och att du har ved hemma.

Vi har alla drabbats av elavbrott och ett är säkert – det kommer alltid olägligt. Vi tipsar om vad du bör tänka på för att vara bättre rustad när det händer och hur du kan agera när skadan redan är skedd.

Det är klokt att tänka sig in i situationen och vara förberedd så gott det går innan elavbrottet är ett faktum. Se till att ha vanliga förnödenheter som ljus, mat och vatten hemma. Undersök hur du kan få värme och möjligheter att sköta din personliga hygien trots att strömmen har gått. Det kan till exempel vara bra att skaffa ett reservbatteri till cirkulationspumpen. Har du en eldstad har du en fördel, men se till att den är besiktigad och att du har ved hemma.

Ladda förråden 

Kolla upp eventuell utrustning i båten, husvagnen eller stugan. Några av sakerna du har där kanske kan vara praktiska att ha när strömmen går. Se till att ha enkel mat, torrvaror och konserver för cirka tre dygn hemma. Fyll tomma och rengjorda PET-flaskor med vatten till tre fjärdedelar och ställ in i frysen. De kan sedan tinas upp för att användas som dricksvatten eller tvättvatten. Ett annat viktigt tips lyder: lär känna dina grannar! Det underlättar kommunikationen och samarbetet er emellan vid längre strömavbrott. I broschyren Elavbrott – vad gör jag nu? finns till exempel en checklista som du kan utgå ifrån och skaffa det du behöver för att vara förberedd.

Lyssna på radion och kommunicera med grannarna

Det första du ska kontrollera vid ett elavbrott är proppskåpet och säkringarna. Om propparna är hela kan du titta ut för att se om gatubelysningen och belysningen i hus runt omkring har slocknat. Lyssna på lokalradion via en batteriradio. Där kan du få viktig information om hur länge avbrottet beräknas pågå och om kommunen ordnar med värmestugor eller tankbilar med vatten. Dela med dig till grannarna av informationen från radion. Vattentillförseln kan påverkas av elavbrottet, så fyll vatten i kastruller och tomma PET-flaskor.

Strömavbrott på vintern

Vid minusgrader bör du se över vattenledningarna så att de inte fryser sönder. Isolera ytliga rör lite extra med handdukar eller filtar. Om temperaturen inomhus närmar sig noll grader: töm vattensystemen. Stäng av huvudkranen och lämna övriga kranar öppna. Töm elementen. Det görs oftast längst ned på värmepannan. Se till att vattnet leds ner i golvbrunnen. Häll spolarvätska i golvbrunnar och vattenlås. Var sedan uppmärksam när strömmen kommer tillbaka. Kontrollera var du har el påslagen och om kranar står öppna.

Text: Malin Bäckstrand

Källa: Energimyndigheten