nya vanor spar energi

vi har sammanställt en checklista på hur du kan sänka din elräkning

energisnål.jpg

Det finns mycket vi kan göra för att sänka elräkningen, som att köpa energisnåla hushållsmaskiner, byta till moderna blandare och ändrar våra vanor. 

Att anpassa sitt hus och göra det energisnålt kräverstörre eller mindre investeringar. Men det finns många andra förändringar som inte kostar någonting. Det finns mycket att tjäna på att sänka temperaturen inomhus, duscha kortare tid, stänga av apparater som inte används, tvätta fulla maskiner och hängtorka tvätten istället för att köra tumlaren. Det handlar om att öka sin medvetenhet om hur våra vanor påverkar energianvändningen.

Miljömärkning

Välj vitvaror och andra hushållsmaskiner som är energimärkta. Det finns ingen enhetlig märkning förhemelektronik, men produkter märkta med EnergyStar, Svanen, TCO-märket eller EU-blomman har garanterad låg energianvändning. Är en produkt P-märkt innebär det att den uppfyller Sveriges Tekniska Forskningsinstituts certifieringsregler. Det ställer krav på effektivitet, konstruktion och säkerhet i drift.

Sänk vattenförbrukningen

I Sverige använder vi i genomsnitt 180 liter vatten perperson och dygn. Nästan hälften av vattnet användstill personlig hygien, en fjärdedel i köket och den sistafjärdedelen i toaletten. Priset på vatten och energi ökar stadigt och sedan 1996 har kostnadsökningen för vatten och energi ökat med hela 44 procent. Men det finns åtgärder du kan vidta för att sänka vattenförbrukningen. Byt ut gamla blandare mot nya användarvänliga blandare, välj snålspolande blandare som ger ett lägre flöde och minskar slöseriet, utan att påverkakomforten, och använd en termostatblandare i duschenså att du snabbare får rätt temperatur och flödeutan att slösa.När det gäller ny teknik kan beröringsfria blandare få bort oönskad vattenförbrukning eftersom vattnet endast rinner när det behövs.

Avsevärda besparingar

Alla dessa åtgärder minskar vattenförbrukningen, men det är också viktigt att tänka på sina vanor. Att vänja sig vid vettig och ändamålsenlig vattenförbrukning kan, tillsammans med rätt val av utrustning, leda till avsevärda besparingar under ett år. Du kan njuta av vattnet utan att slösa om det sker under kontrollerade former. 

Spartips!

  • Du kan spara mycket genom att stänga av cirkulationspumpen till värmesystemet under sommaren eller byta till en energieffektiv värmepump.

  • Vitvaror och andra hushållsmaskiner som är energimärkta. Leta efter dekaler med Energy Star, Svanen, TCO-märket eller EU-blomman.

  • Snålspolande armaturer i kök, tvättställ och dusch kan minska varmvattenförbrukningen med upp till 15 procent med oförändrat beteende.

  • Genom att stänga av vattnet under schamponering, intvålning, tandborstning och rakning kan vi svenskar spara 142 miljarder liter vatten per år.

  • Stäng av tv, datorer och andra apparater i hemmet när du inte använder dem. Standby-förlusterna i ett hushåll kan uppgå till 10 procent av hushållselen.

Källa: Energimyndigheten