nu ska det vara hemtrevligt

Inredningen i våra hem blir allt mer funktionell, hemtrevlig och med varma färger.

hemtrevligt.jpg

Hemtrevnad framför lyx och funktion framför form. Inredningsexpert Marie Söderberg märker en längtan hos svenskarna efter inredning som för tankarna tillbaka till en svunnen tid.

Inredningen i våra hem ska vara funktionell, hemtrevlig och matcha vår personlighet. Det visar en färsk undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.
– Det är ingen slump att vintage har slagit så stort den senaste tiden, säger inredningsexperten Marie Söderberg. Även om Sverige inte är värst drabbade av lågkonjunkturen så påverkas vi i viss mån ändå. Nu kan man tydligt se en vilja att gå tillbaka till det gamla som känns tryggt och mysigt.

Stockholmare är miljömedvetna 
Men bara för att vi ömmar för en tid som varit är svenskar inga bakåtsträvare. Sju av tio uppger att de kan tänka sig att anamma trenden med miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval i framtiden. Att det framförallt är boende i storstäder som är öppna för denna trend förvånar inte Marie.
– Det har i stor utsträckning att göra med att miljömedvetet producerad inredning helt enkelt finns mer lättillgängligt i större städer och därmed även skapar ett intresse bland dess invånare.

Nästa inredningstrend 
När det kommer till vilket årtionde som svenska folket tror kommer att inspirera till nästa stora hemmatrend uppger störst andel 2000-talet. Marie Söderberg tror att ljust och fräscht-trenden kommer att hålla sig kvar ett tag till, men att den på sikt åker ut från de svenska hemmen.
– Avskalat och ljust är populärt, men just nu håller allt fler på att återupptäcka tidigare generationers bästsäljande möbler. Se på den klassiska Howard-soffan till exempel, den har verkligen gjort comeback de senaste åren.
– Jag tror inte heller att det är en tillfällighet att femtiotalet kommer på andra plats över de årtionden som svenskarna inspireras av just nu. Detta är en effekt av ljust och fräscht-trenden, där vi nu ser att allt fler i stället vill fylla sina hem med mörk mahogny och starka kulörer. Varje trend följs alltid av en motreaktion, säger Marie.