natursten

Hållbart, funktionellt och trendigt.

natursten_0.jpg

Det trendigaste inredningsmaterialet i vinter är natursten. Det är inte bara vackert, funktionellt och slitstarkt – det är också ett mycket miljövänligt material.

Användandet av natursten i hemmet har alltid varit populärt och det är inte så konstigt. Det ger ett vackert och solitt intryck, samtidigt som slitstarkheten och totalekonomin är mycket god. I år är det extra trendigt eftersom natursten är det hetaste materialet i den starka inredningstrenden ”Tillbaka till naturen”.

Miljövänligt
Natursten är en mycket miljövänlig och hållbar produkt, med låg energiåtgång vid tillverkningen och 100 procentigt återvinningsbar. Den innehåller inga konstgjorda kemikalier eller annat farligt som du riskerar att få i dig. Natursten är också ett av de mest beständiga material som finns i ett hem. De mest beständiga naturstenarna är granit och diabas, varav den senare även kallas svart granit. Dessa material passar bland annat perfekt till köksbänkar, eftersom de både tål vardagliga syror och sura livsmedel som kan finnas i ett kök och samtidigt mycket höga temperaturer.

Titta på stenprover
Olika naturstenar kan variera mycket. Egenskaper som kulör, textur, mönster, ådring, molnighet och flammighet kan variera inom vida gränser, även om stenen kommer från samma brott. Eftersom variationen är så stor mellan olika stensorter är det viktigt att du tar reda på hur stenen ser ut i verkligheten när du väljer. En tryckt eller digital bild ger sällan rättvisa åt naturstenens utseende, men med ett fysiskt stenprov kan du noggrant studera stensorten och även se hur stenytan ser ut i olika ljusvinklar. Är du osäker kan du besöka leverantören för att se hur råskivorna ser ut i sin helhet. Bänkskivor ligger ofta horisontellt och om de då träffas av släpljus från till exempel ett fönster kan små matta partier och millimeterstora gropar synas, framförallt på grovkorniga material. Det är stenens naturliga karaktär och utgör varken något fel eller påverkar stenens funktion.

Många användningsområden
Natursten kan användas till badrumsinredning, bänkskivor i köket och fönsterbänkar. Det kan även användas för golv och väggar, men valet av natursten måste anpassas till användningsmiljön. Därför ska du överväga vilken stensort, kulör, mönster, format och ytbearbetning du ska ha i den aktuella miljön. Den vanligaste naturstenen i svenska hem är granit. Den kan ha olika färger från vitt till rött och svart, beroende på skillnader i mineralsammansättning och ytmönster. Den är mycket hård och sprickfri, och har hög motståndskraft mot tryck och stötar.

Marmortrenden
Den trendigaste naturstenen just nu är marmor. Hetast är vit Carraramarmor, men även grön och svart marmor kommer starkt. Den används till köksbänkar och badrumsinredning, men även till såväl golv- och väggbeklädnad som möbler, fönsterbänkar och prydnadssaker. Marmor är mer porös och mjukare än sin kusin granit och kräver därför mer underhåll och försiktighetsåtgärder. Men sköter man den eleganta marmorn korrekt och undviker sura rengöringsmedel håller den i många år. Marmor kan antingen väljas med slipad eller polerad yta. Om ytan är slipad är den betydligt lättare att underhålla, och slitage från syror kan lättare tas bort med våtslippapper och bra såpa.

Skötsel 

Ljusa naturstenar bör behandlas med nanoolja, en stenolja som täpper till alla porer och på så sätt skyddar stenen mot fläckar och smuts. Matta stenar är mer utsatta än blankpolerade, men alla stenar bli mer tåliga genom behandling. En liten burk kostar 200–300 kr. När du behandlar stenen börjar du med att göra rent ytorna. Gnugga ett tunt lager olja på alla ytor, torka av med en ren torr trasa. En slipad yta behandlas med fördel med stensåpa för att få fram lystern i stenen.

Text: Ingvar Larsson

Källa: Sveriges stenindustriförbund