dags att renovera hemma

vår privatekonomiska expert tipsar om vad du ska tänka på

köksrenovering.jpg

Vilka rum och utrymmen används mest i din bostad? I mitt fall, med tonårsbarn och flygfärdig ungdom hemma, är svaret lätt. det är helt klart köket – någon är alltid hungrig, eller äter på andra tider, och badrummet – någon ska just fräscha upp sig!

Ett intensivt användande sliter givetvis på utrymmena och till slut är det dags att göra något. Eftersom kök och bad används så flitigt är de också viktiga och vi vill gärna att de ska vara fräscha.

En noggrann kalkyl

Tänk på att just renovering av kök och badrum är ett ganska omfattande ingrepp som påverkar det dagliga livet medan det pågår, så planera rent praktiskt för detta. Den ekonomiska frågan står givetvis i centrum och ni bör göra en noggrann kalkyl innan ni sätter igång. Räkna med att det ändå blir dyrare än ni tänkt. Ofta stöter man på oväntade problem som måste åtgärdas. För att få reda på om ni kan få ett lån bör ni tala med banken och göra en kreditprövning och be om ett lånelöfte. Svaret på detta beror på hur stora lån ni har innan, om ni har något sparat, vilka inkomster ni har m.m.

Spar alla kvitton

En renovering är vettig i och med att det höjer värdet på huset. Å andra sidan måste lånen skötas med räntebetalningar och amorteringar som kostar månad för månad. Det bästa kan vara att finansiera det hela med en kombination av sparade medel och lån. Ni kan dra nytta av ROT-avdraget som ger rätt att dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet som också står som ägare till huset. Det räcker med att äga en mindre del av bostaden det ger ändå rätt till avdraget. Material måste ni dock bekosta helt och hållet. Bra information om ROT-avdraget hittar ni på skatteverket.se. För att ha rätt till ROT-avdraget måste det finnas inkomster att dra avdraget mot. Tänk också på att spara alla kvitton som har med renoveringen att göra. Om ni säljer bostaden inom fem år kan ni ha möjlighet att dra av för renoveringskostnader när vinsten ska räknas fram.

ekonomen tipsar

  • Titta på många olika lösningar, fråga vänner och bekanta hur de gjort. Vilka firmor/hantverkare har varit bra?

  • Begär skriftliga offerter från fler olika firmor.

  • Sätt ett tak för vad det får kosta och försök stå fast vid det.

  • Undvik alltför lyxiga lösningar, det ger inte så mycket mer i vardagen. Förutom kostnaden kan det också vara långa leveranstider på de olika produkterna.

  • Fräscha och inte alltför uppseendeväckande lösningar gör huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning.

Text: Ingela GabrIelsson, Nordea