natursten i kök och badrum

Vi har talat med en stenexpert som ger sina bästa råd.

Saltsjö 4.jpg

Natursten ger ett vackert och solitt intryck samtidigt som är lätt att hålla rent. Det finns knappast något material som känns mer naturligt för kök och badrum.

Flera gånger om dagen, år efter år, utsätter vi kök och badrum för stänk och fukt. Bestämmer du dig för natursten får du ett material som är så gott som oförstörbart vid normal användning och som tål fukt.

Ett genomtänkt val 
Vi har pratat med en expert på olika stenmaterial för att få reda på mer.
– Natursten är ett tidlöst, vackert och hållbart material som gör ditt hem både vackert och funktionellt. Den är dessutom en mycket miljövänlig produkt, både att tillverka och att använda, säger Suheyla Azizi på Stenfirma Lapital.

Lättskött
– När det gäller skötseln av natursten kan man dela in stenarna i tre sorter; granit, skiffer och marmor/kalksten. Dessa olika material ska behandlas, och även underhållas, på olika sätt eftersom de har olika motståndskraft mot kemiska påverkningar, säger Suheyla.

För kök och badrum 
Valet av natursten ska anpassas till användningsområdet och den mest beständiga naturstenen är granit.
– Granit passar bra i både kök och badrum, eftersom den tål mycket höga temperaturer, är motståndskraftig mot mekanisk påverkan och tål sura livsmedel och medel med pH-värde lägre än 7. Det är till exempel inga problem att ställa en varm kastrull direkt på en bänkskiva av granit, säger Suheyla. Om man däremot tar ut en stenskiva ur en några hundra graders varm ugn, bör man ställa den på ett underlägg för att minimera risken att stenen spricker på grund av den extremt snabba uppvärmningen.
– Använder man en granitskiva som baksten, för exempelvis pizza, bör den sättas in i kall ugn. Stenen tål alltså betydligt högre temperaturer än vad man kan uppnå i en ugn, men den är känslig för väldigt snabba temperaturändringar, avslutar Suheyla.

Trender 
Natursten i kök och badrum är en trend som kommer starkt i Sverige och som gör att både kök och badrum mer lättskötta. Man torkar bara av med en fuktig trasa och den eleganta lystern består. Lösningsmedlet är lätt tillgängligt och miljövänligt – vatten. Någon gång emellanåt tillsammans med vanligt, svagt alkaliskt rengöringsmedel som finns i varje hem.

Skötsel 
Alla stenar bör i princip behandlas med nanoolja (skyddsolja), en skyddsolja täpper till alla porer och på så sätt skyddas stenen mot fläckar och smuts. Mörka granitstenar behöver mindre sådan men för en Carrara marmor samt för ljusa stenar är det ett måste. Matta, ljusa stenar är mer utsatta än blankpolerade, men alla stenar bli mer tåliga genom behandling. En liten burk kostar cirka 300 kr. När du behandlar stenen börjar du med att göra rent ytorna. Gnugga ett tunt lager skyddsolja på alla ytor, torka av med en ren torr trasa. Allt detta tar några få minuter, men för matta skivor får man upprepa processen några gånger tills skivorna mattats av.

Text: Ingvar Larsson