elda rätt i din braskamin

en checklista på vad du ska tänka för att din kamin ska bli effektiv

Pyrelda inte, utan se till att det alltid finns tillräckligt med luft till förbränningen

Pyrelda inte, utan se till att det alltid finns tillräckligt med luft till förbränningen

Att elda med ved är ett klimatsmart uppvärmningsalternativ, som kan stå för en del av husets uppvärmning. Men det förutsätter att man har rätt utrustning och att man eldar på rätt sätt.

Eldar du rätt är vedeldning en billig och miljvänlig uppvärmningsmetod. Men det är många som inte känner till hur man gör för att elda mer miljövänligt. Utsläpp från vedeldning sker främst i början av eldningsfasen och när man lägger in mer ved. Här är några tips du kan tänka på för att få en så effektiv eldning som möjligt.

En hög temperatur 

Få snabbt ordentlig fyr och därmed hög temperatur i eldstaden. Använd torra stickor, papper eller liknande när du tänder och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du fyller på vedmagasinet. Följ de skötselinstruktioner som finns för just din anläggning.

En rejäl glödbädd 

Se till att det finns en rejäl glödbädd när du fyller på vedmagasinet. Raka ihop glödbädden och stapla veden så att det finns ett utrymme för en ordentlig luftinblandning mellan vedträna.

Tillräckligt med luft 

Pyrelda inte, utan se till att det alltid finns tillräckligt med luft till förbränningen. Följ även här de rekommendationer som finnas för just din anläggning. Om det inte finns några rekommendationer, får du se till att hålla tilluftsspjäll och rökgasspjäll tillräckligt öppna. Hellre för mycket luft än för lite.

Titta på röken 

Ett enkelt sätt att kontrollera att förbränningen är god är att gå ut och titta på röken. Vid ofullständig, sotande förbränning får du svart eller mörkgrå rök med kraftig lukt. Är röken gulaktig innehåller den mycket tjära. Eftersom veden innehåller en viss mängd vatten kommer röken ofta att vara vit av kondenserad vattenånga. Det syns tydligast kalla vinterdagar. Varmare dagar ska röken vara i det närmaste osynlig och bara ses som ett värmedaller.

Foto: Contura