dags för en ny entré

När du byter ytterdörr ska du välja med omsorg så den passar både ditt hus, omgivningen och dig själv.

Hjortnäs_pardörr_PK11_special_100ph.jpg

Ytterdörren är husets ansikte utåt och säger mycket om de människor som bor i huset. Den ska också fylla alla kvalitets- och trygghetskrav som finns på marknaden. Håller dörren hög standard kan du ha glädje av den i många år framöver. Att välja ytterdörr är med andra ord något som kräver en del övervägning. Foto: Leksandsdörren

På marknaden finns det idag många olika stilar på ytterdörrar att välja bland. Uttrycksfulla dörrar inspirerade av 1800-talets senare hälft med spröjsar, urfräsningar och speglar, dörrar med inspiration från 30-talets eleganta funkisstil, dörrar med stark utstrålning och personlighet där några är klassiska andra mer futuristiska.

MED ELLER UTAN GLAS

I en hall eller annat utrymme utan fönster, ger glas i ytterdörren ett insläpp av naturligt ljus. Vill du ha fri sikt genom dörren väljer du transparent glas, men tänk på att det också ger fri sikt in. Ett alternativ kan vara ett ogenomskinligt glas som bara släpper in ljuset. Finns det plats för en pardörr är det både snyggt och praktiskt med en större öppning av huset.

EFTERBEHANDLING

Det finns en mängd olika material att välja på och många ska behandlas olika. Obehandlade furudörrar ska laseras eller täcklaseras, teakdörrar och ekdörrar ska efter montering behandlas med träolja, fanerade dörrar kräver ingen ytterligare behandling, och målade dörrar kan målas med tvåkomponent täckfärg med hög utomhusbeständighet.

MÅLAT ELLER TRÄRENT

Med en målad yta kan man ge huset ett lyft genom en färgsättning som antingen smälter in eller bryter av, allt efter tycke och smak. Exempelvis kan en målad dörr vara neutral i vitt, välkomnande och varm i rött, lugn och behaglig i grönt eller sval och fräsch i blått.

Stilfulla ytor i äkta trä ger också olika intryck, men tänk på att ytan bör matcha husets stil och dess fönster. Precis som med innerdörrarna måste du beakta vad som dominerar i husets framtoning.

SE ÖVER SÄKERHETEN

Eftersom villainbrotten ökar är det viktigt att ha ett bra skalskydd. Därför bör entrédörren ha ett ögonmärkt lås (SSF:s märkning) kompletterat med borrskyddsplåtar. Det är också tryggt och avskräckande med ett godkänt villalarm, helst säkrat med flera uppkopplingar. Se till att installatören sätter upp dekaler som visar dels att huset är larmat och dels att låsen är ögonmärkta.   

ATT TÄNKA PÅ

• Tänk igenom vad du vill åstadkomma, fixa ett dörrproblem eller en större förändring som ökar värdet, både på huset och på boendet.

• Ställ frågor till leverantören, de kan ge mycket stöd och information.

• Skaffa ordentligt lås och larm.

• Se om det behövs ett skärmtak eller liknade för att skydda den nya dörren mot väder och vind.

• Det lönar sig att anlita erfarna snickare för monteringen.