Dags att renovera huset

vår privatekonomiska expert tipsar om vad du ska tänka på

renovering.jpg

Även om vi tycker att vi nyligen renoverat visar verkligheten ofta upp något annat. Åren går och vi sliter på vår bostad. Gör en översyn av huset och en noggrann kalkyl av projektet innan du kör igång med renoveringen.

Det är bra att göra en översyn av huset för att se vad som behöver göras först. Med lite tur kanske det inte behöver vara så ingripande renoveringar. Behöver vi riva ut köket eller kan vi fixa det utan så stora ingrepp och kostnader? Det är lätt att dras med i den rådande inredningstrenden och visst är det kul med nytt, men inte alltid helt nödvändigt. Det finns flera andra aspekter att ta hänsyn till, som hur länge barnen kommer att bo kvar och hur bostaden ska användas sedan.

Utnyttja rot-avdraget 

Gör en noggrann inventering av behovet och en lika noggrann ekonomisk kalkyl. Räkna med att det ändå blir dyrare än ni tänkt. Ofta stöter man på oväntade fel och brister som också måste åtgärdas. Hur ska ni finansiera renoveringen? Har ni fullt ROT-avdrag kvar att utnyttja? ROT-avdraget ger rätt att dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet som också står som ägare till huset. Det räcker med att äga en mindre del av bostaden för att få rätt till avdraget. Material måste ni dock bekosta helt och hållet. Bra information om ROT-avdraget hittar ni på skatteverket.se. För att ha rätt till ROT-avdraget måste det finnas skatt att dra avdraget mot.

Spara alla kvitton

Tänk också på att spara alla kvitton som har med renoveringen att göra. Om ni säljer bostaden kan ni ha möjlighet att dra av för renoveringskostnader när vinsten ska räknas fram. Ni har rätt att dra av förbättringskostnader för huset de år de uppgått till minst 5 000 kronor.

Finansieringen

För att få reda på om ni kan få ett lån till renoveringen bör ni tala med banken och göra en kreditprövning och be om ett lånelöfte. Svaret på detta beror på hur stora lån ni har innan, om ni har något sparat, vilka inkomster ni har m m. En renovering är vettig i och med att det höjer värdet på huset. Å andra sidan måste lånen skötas med räntebetalningar och amorteringar som kostar månad för månad. Det bästa kan vara att finansiera det hela med en kombination av sparade medel och lån.

Tips för renoveringen!

  • Titta på många olika lösningar, fråga vänner och bekanta hur de gjort. Vilka firmor/hantverkare har varit bra?

  • Begär skriftliga offerter från fler olika firmor.4 sätt ett tak för vad det får kosta och försök stå fast vid det.

  • Undvik alltför lyxiga lösningar, det ger inte så mycket mer i vardagen. Förutom kostnaden kan det också vara långa leveranstider på de olika produkterna.

  • Fräscha och inte alltför uppseendeväckande lösningar gör huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning.

Text: Ingela GabrIelsson, Nordea